Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Μπορώ να σταυρώνω τα πόδια μου ; Ερώτηση που την έχω απαντήσει χιλιάδες φορές!

« πάντοτε ζητεῖν τὴν ἀλήθειαν »     Διογένης ο Λαέρτιος



ΝΑΙ  και πάλι ΝΑΙ

ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΤΙΠΟΤΑ, μα τίποτα, ΙΑΤΡΙΚΟ

Είναι συμβουλή ιατρών-μάγων που οι ρίζες της βρίσκονται στα χρόνια προ του Ιπποκράτη.

Πόσες φορές ακούσαμε όλοι  την συμβουλή  «μη σταυρώνεις τα πόδια σου». Και σχεδόν όλοι συμφωνήσαμε για να μη συμβεί το κακό. Δεν σκεφτήκαμε ή δεν αναρωτηθήκαμε ή δεν θελήσαμε να αναρωτηθούμε ποια είναι ή βάση αυτής της άποψης, ίσως για να μη προσβάλλουμε την άποψη αυτού που την λέει, ή επειδή μας αρέσει να δεχόμαστε τα πράγματα ως έχουν. 

Όπως γνωρίζετε, ο Ιπποκράτης ήταν Κώος Έλληνας γιατρός  που έζησε μεταξύ  460 π.Χ.- 360 π.Χ. Τα έργα που αποτελούν την Ιπποκράτειο Συλλογή είναι 59 και γράφτηκαν μεταξύ του 440-340 π.Χ. και είναι τα αρχαιότερα συγγράμματα επιστημονικής ιατρικής. Χωρίζονται σε τομείς. Στην «Ειδική Νοσολογία» περιλαμβάνεται το σύγγραμμα του «ΠΕΡΙ ΙΕΡΗΣ ΝΟΥΣΟΥ», δηλαδή τις απόψεις του για τα «ιερά νοσήματα» της εποχής. 

Η πηγή βρίσκεται στα προ του Ιπποκράτη χρόνια, στα χρόνια των ιατρών-μάγων και την κρίση του την παρουσιάζει ο Ιπποκράτης στο σύγγραμμα του «Περί Ιερής Νούσου»

Σας παραθέτω μέρος του αρχαίου κειμένου και την ελεύθερη  απόδοση του; 

«μηδε εν αιγειω κατακεισθαι δερματι μηδε φορειν, μηδε ποδα επι ποδα εχειν, μηδε χειρα επι χειρι (παντα γαρ ταυτα κωλυματα ειναι) . Ταυτα δε του θειου εινεκα προστιθεασιν, ως πλεον τε ειδοτες, και αλλας προφασιας λεγοντες, όπως ει μεν υγιης γενοιτο, αυτων η δοξα ειη και η δεξιοτης,ει δε αποθαναοι, εν ασφαλει καθισταιντο αυτων αι απολογιαι και εχοιεν προφασιν ως ουδεν αιτιοι εισιν, αλλ΄οι θεοι.» 

Ο Ιπποκράτης εδώ μέμφεται του παλαιότερους από αυτόν ιατρούς που ασκούσαν ιατρική εν είδος μαγείας και σύστηναν στους ασθενείς τους να μη φορούν μαύρα ρούχα και προβιά κατσίκας, ούτε να ξαπλώνουν πάνω σε αυτά αλλά και να μη σταυρώνουν τα πόδια τους και τα χέρια τους γιατί αυτά θα ήταν εμπόδια στη θεραπεία που τους έδιδαν και είχε σχέση με το θείο γεγονός. Ο απώτερος σκοπός της πράξης τους ήταν, αν ο ασθενής γινόταν καλά οι ιατροί είχαν και την δόξα και την τιμή  της επιτυχίας της θεραπείας και αν πάλι ο ασθενής δεν πήγαινε καλά και πέθαινε, με ασφάλεια ισχυρίζονταν ότι αυτοί δεν είχαν την ευθύνη, αλλά τους τιμώρησε το θείο γιατί δεν εφάρμοσαν τις παραπάνω ιερές οδηγίες τους.

Πέρασαν 2,500 χρόνια, 25 αιώνες …
και όμως ακόμη το ακούμε… «μη σταυρώνεις τα πόδια σου» !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου